
Joulusauna – sielun ja kehon rauhoittaja
Joulusaunalla -kuten saunomisella ylipäätään, on suomalaisessa kulttuurissa pitkät ja vahvat perinteet. Joulusauna on monessa kodissa tärkeä osa juhlan viettoa, jossa usein, pelkän pikaisen peseytymisen sijaan, vietetäänkin pidempi tovi hiljaisuudesta nauttien. Puhdas sauna sekä saunavihta, -tuoksut ja -tekstiilit luovat taianomaisen saunahetken, jossa sielu ja kehokin rauhoittuvat.
Joulusauna on yksi suomalaisen joulun rakastetuimmista ja vanhimmista perinteistä. Tämä vuosisatojen takaa juontava perinne on paljon muutakin kuin pelkkä peseytyminen löylyjen lämmössä — se on hiljentymisen, puhdistautumisen ja juhlan pyhyyden kunnioittamisen hetki.
Saunominen on ollut tärkeä osa jouluaaton juhlavalmisteluja. Tarkoituksena on ollut pestä pois työ ja arkinen kiire, jotta joulupöytään voitiin istua puhtaana ja uudistuneena. Monissa perheissä sauna lämmitetään edelleen perinteiden mukaisesti aattona päivän valoisaan aikaan, sillä illalla saunaan uskottiin saapuvan vainajien sekä tonttujen ja haltioiden.
Perinteinen joulusauna – pyhyyttä ja puhdistautumista
Joulusaunan historia ulottuu vuosisatojen taakse. Vanhoissa suomalaissa perinteissä sauna oli pyhä paikka, jossa peseydyttiin paitsi fyysisesti myös henkisesti, valmistauduttiin juhlaan ja kunnioitettiin menneitä sukupolvia.
Saunassa vallitsi harras tunnelma ja siellä hiljennytiin ajattelemaan joulun sanomaa ja kiittämään kuluneesta vuodesta.
Perinteisesti joulusauna lämmitettiin aikaisin aattoaamun hämärässä tai päivänvalossa. Vanha kansa uskoi, että illan tullen sauna oli pyhitetty vainajille, tontuille ja haltijoille.
Saunan syvin merkitys – rauha ja yhteys luontoon
Sauna on tilaisuus irrottautua arjen kiireestä ja stressistä, pysähtyä hetkeen ja löytää yhteys itseensä. Joulusaunassa yhdistyy suomalaisuuden ydin -yhteys luontoon, kunnioitus perinteitä kohtaan ja rauha, joka syntyy hetkestä, jossa ei ole kiire minnekään eikä tarvitse suorittaa.
Luonnolliset elementit kuten koivunoksat, tervan tuoksu, yrttiset saunaöljyt ja pellavaiset laudeliinat luovat ainutlaatuisen tunnelman, joka virittää mielen joulun rauhaan.
Luonnonmukaiset saunahoidot – hemmottelua ja hyvinvointia
Joulusaunan voi tuoda uudelle tasolle luononmukaisilla hoidoilla, jotka hellivät ihoa ja mieltä.
Perinteiset koivun, katajan tai männyn oksat ovat erinomainen tapa tuoda saunaan tuoksua ja luoda yhteus luontoon.
Voit valmistaa itse yksinkertaisia mutta ylellisiä saunahoitoja:
- Hunaja-hoito iholle: Levitä puhdasta hunajaa iholle saunan lämmössä. Hunaja kosteuttaa ja pehmentää ihoa samalla edistäen verenkiertoa.
- Yrttijalkakylpy: Lisää vatiin kuivattuja yrttejä, kuten kamomillaa, minttua ja laventelia ja nauti rentouttavasta jalkakylvystä.
Vaikka ajat ovat muuuttuneet, elävät joulusaunan perinteet yhä vahvasti. Sauna on edelleen paikka, jossa kiire väistyy ja sen lämmössä voi kokea yhteyttä menneisiin sukupolviin, luontoon ja itseensä. Se muistuttaa joulun ytimestä —rauhasta, kiitollisuudesta ja yhdessäolosta.
Lähteet:
Rauhoittava ja hoitava joulusauna (Suomen Saunaseura, Sauna-lehden artikkeli, Terhi Ruutu, 2021)


AIHEESEEN LIITTYVÄÄ

Vinkkejä terveelliseen syömiseen
12 kesäkuun, 2022
Helmikuun kivi – Ametisti
1 helmikuun, 2025