Lifestyle,  Viihde & vapaa-aika

Elämäni aakkoset

Alunperin Gloria-lehdestä tutuksi tulleessa Elämäni aakkoset -juttusarjassa julkisuuden henkilöt listasivat asioita itsestään ja elämästään aakkosten mukaisessa järjestyksessä. Mietin usein kyseistä artikkelia lukiessani, mitä kukin kirjain omalla kohdallani voisi merkitä ja juttusarja edustaakin mielestäni oivallista tapaa suorittaa itsetutkiskelua hauskalla tavalla. Kokeilepa!

Elämän aakkoset -tyyppiset jutut ovatkin olleet melko suosittuja eri naistenlehtien sivuilla ja blogi-postauksissa. 

Tässä nyt kuitenkin oman elämäni kohokohdat listattuna Aasta Ööhön.

AURINKO JA ARMOLLISUUS

Aurinko edustaa minulle voimaa, valoa ja kuplivan energistä iloa & onnellisuutta. Auringonpaiste tuo hymyn kasvoille ja virkeyttä mielelle. Olen syntynyt kesäkuussa, joten olen ehdottomasti elementissäni kesällä ja auringon lämmössä.

Armollisuutta muita ja etenkin itseäni kohtaan olen oppinut vasta aikuisiällä. Nuorena olin itselleni vaativa ja kriittinen —jatkuva perfektionismi ja täydellisyyden tavoittelu on paitsi mahdottomuus, myös erittäin kuluttavaa, joten jatkuvasta ylisuorittamisesta eroon pääseminen on ollut itselleni pitkä ja haasteellinen prosessi. Hektisessä ja kilpailuhenkisessä nykymaailmassa lempeyden ja myötätunnon opetteleminen (tai oivaltaminen) on tuonut mielenrauhaa ja selkeyttä hyväksyä asiat sellaisina kuin ne ovat.

BOSTON BRUINS

Boston Bruins on paras NHL-joukkue (jos minulta kysytään, ja nythän kysytään). Olen ollut jääkiekkofani teinivuosistani (ca. 1990) lähtien ja hävettää melkein tunnustaa, mutta Bruins valikoitui ”omaksi änäri-joukkueekseni” ihaillessani tuolloin New Kids On The Block -poikabändiä, jonka kaikki jäsenet ovat kotoisin Boston Massachusettsista.

Innostus jääkiekkoon on ja pysyy, samoin kuin  ”omat joukkueeni” (eli HIFK, Boston Bruins ja Suomi-Leijonat)! Tämän lätkäfanin historiallinen huippuvuosi oli 2011 — tietäjät tietää, mitä tarkoitan!

DIY – DO IT YOURSELF eli TEE SE ITSE

Do it yourself eli tee se itse pätee sekä itsenäiseen (lue itsepäiseen) luonteeseeni sekä myös sananmukaisesti sitä, mitä kuvaus arkikielessä tarkoittaakin eli jonkun asian, esineen, rakennelman tms. tekemistä omatoimisesti. 

Jo taaperoiästä lähtöisin oleva vahva ”minä itte” -asenne on kantanut läpi elämän. Olen alati utelias oppimaan uutta ja innostun jatkuvasti kaikenlaisista uusista ja erilaisista projekteista — olen se ”monta rautaa tulessa” -tyyppi. Hiukan huvittaa, mutta tämä on johtanut siihen, että elämäni varrella olen opiskellut itselleni useita ammatteja, suorittanut lukuisia eri aihepiirien kursseja sekä ansioitunut erilaisilla sertifikaateilla ja diplomeilla. Haluaisinkin ajatella olevani oman elämäni moniottelija & multitaskaaja. 

Arkielämässä toteutan tee se itse  –puuhastelua sangen monipuolisesti: sisustamisessa, rakentamisessa, kodinhoidossa, puutarhassa tai esimerkiksi oman kotikosmetiikan valmistuksessa.

KOTI

Koti on elämän tukipiste ja paikka, jossa voin olla täysin oma itseni ja ladata akkujani. Tunnustan, että  minusta on iän myötä kasvanut kotihiiri, mutta uskon sen johtuvan siitä, että kotimme on mielestäni aivan ihana. Vaikka vanha rintamamiestalomme on talvella vetoisa, aina on jotain korjattavaa tai remontoivaa, antaa sen rosoisuus ja epätäydellisyys sille kuitenkin sympaattista luonnetta — se on turvallinen ja kotoisa.

ONNI JA ONNELLISUUS

Koen usein olevani onnellinen. Kaikki on juuri sillä hetkellä kohdallaan ja silloin tunnen olevani etuoikeutettu. Olen tosin sitä mieltä, että onni ja onnellisuus ovat asennekäsitteitä — jokaisella on mahdollisuus tavoitella onnea, se kuuluu kaikille. Melkeinpä suomalaiseksi sanonnaksi muodostunut, Eino Leinon Laulu onnesta -runosta poimittu sitaatti ”kell’ onni on, se onnen kätkeköön”, kertoo paljon yhteiskuntamme vääristyneestä ajatusmaailmasta. Valitettavan usein ajatellaan, että jonkun toisen onni tai menestyminen on itseltä pois — näinhän ei tietenkään ole. Kaikilla on oikeus onneen ja toivoisin, että osaisimme vilpittömästi iloita toisen puolesta ja kannustaa toisiamme.

X-SUKUPOLVI

Olen syntynyt vuonna 1978 eli kuulun X-sukupolveen (tähän kuuluvat vuosina 1964–1979 syntyneet ikäluokat).

ZEN

Zen — tällä viittaan rauhaan, rauhallisuuteen ja erityisesti sisäiseen rauhaan. Etenkin iän myötä, näin 44-vuotiaana, olen tajunnut, miten paljon tarvitsenkaan rauhallisuutta ja etenkin sellaisen oman tilan suomaa levollisuutta kaiken kiireen vastapainoksi. Rauhallisuutta minulle tuovat esimerkiksi meditaatio ja jooga, mutta myös sellainen yleinen asioiden ja tahdin rauhoittaminen, kuten kotoilu, luonnossa liikkuminen tai jonkin, juuri siinä hetkessä itselleen tärkeän tekeminen. 

ÄITIYS JA ÄITI

Äidiksi tuleminen (tai vanhemmuus ylipäätään) on varmasti monelle henkisen kasvun paikka ja voimaannuttavin kokemus ikinä, itselleni ainakin. Moni asia loksahtaa tuolloin paikalleen, muokkaa minäkuvaa sekä arvoja ja itsekeskeinen ajattelu vaihtuu universaaliin rakkaudenmäärään, jota ei tiennyt edes olevan olemassa. Olen usein pohtinut mielessäni, että vasta poikaani odottaessani ja hänen synnyttyään, kasvoin itse henkisesti aikuiseksi, vaikka olinkin tuolloin (jo) 30-vuotias. Lapsi oli perheeseemme kovasti kaivattu, mutta ei missään nimessä itsestäänselvyys.

Olen monesti kipuillut epävarmuuttani siitä, olenko hyvä äiti pojalleni, riitänkö ja osaanko toimia oikein. Vuonna 2010 äidin rooli ja sen tärkeys korostui entisestään, kun mieheni yllättäen menehtyi tapaturmaisesti ja jäin leskeksi sekä poikamme yksinhuoltajaksi. Siinä vaiheessa oli vain luotettava, että kun teen parhaani rakkaudesta ja sydämestä käsin, se riittää.

Harva meistä on valmis, oppikirjojen täydellinen vanhempi heti  -jos milloinkaan, vaan se on jatkuvaa uuden opettelua, epävarmuutta ja ikuista pelontunnetta. Samalla se on kuitenkin niin kovin palkitsevaa ja arvokasta rakkaudentäyteistä työtä. Lapsemme opettavat meille jatkuvasti elämästä ja kasvusta, kunhan vain muistamme olla läsnä!

Äitiyteni myötä myös suhteeni omaan äitiini on vahvistunut ja muuttanut muotoaan. Meidän äiti-tytär -suhteemme ei ole ollut helpoin mahdollinen, sillä olemme molemmat itsepäisiä naisia, jotka haluavat tehdä ja nähdä asiat omalla järkkymättömällä tavallaan. Nykyisin koen, että olemme molemmat lempeämpiä, osaamme kuunnella ja huomioida toisemme paremmin ja tulla puolitiehen vastaan. Haluan uskoa olevani häntä kohtaan nykyisin ymmärtäväisempi ja armeliaampi.

ÖLJYT

Kookos-, oliivi-, pistaasi-, manteli-, hamppuöljy… lista on loputon. Käytän lähes päivittäin erilaisia öljyjä sekä ruuanlaitossa että kauneudenhoidossa. Ne kosteuttavat ja ravitsevat sisäisesti sekä ulkoisesti.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *