Lifestyle,  Viihde & vapaa-aika

Elokuva – Everything Everywhere All at Once

Huikea Everything Everywhere All at Once -elokuva on omaperäinen mestariteos. Taitavasti rakennettu scifi-toimintaseikkailu sekä naurattaa että koskettaa.

Everything Everywhere All at Once

2022 USA | K-16 | 2t 19 min

Ohjaus: Daniel Kwan, Daniel Scheinert

Pääosissa: Michelle Yeoh, Stephanie Hsu, Ke Huy Quan, Jenny Slate,

Harry Shum Jr., James Hong, Jamie Lee Curtis

Ensi-ilta: 29.04.2022

4,5 / 5
4.5/5

Daniels -yhteisnimellä kulkeva kaksikko eli Daniel Kwan ja Daniel Scheinert ovat ohjanneet ja käsikirjoittaneet Everything Everywhere All at Once -elokuvan, joka on ansaitusti kerännyt kriitikoiden ja katsojien vuolaita ylistyksiä.

Swiss Army Man -elokuvasta tuttu parivaljakko on saanut kakkoselokuvaansa ympättyä yhteen, nimen mukaisesti lähes kaiken ja vielä vähän enemmän.  Danielsit sekoittavat elokuvassa lukemattomat rakennuspalikkansa sikin sokin, hyppien lähes anarkisesti mutta taidokkaasti genrestä toiseen, synnyttäen näin ilmiömäisen mestariteoksen.

Everything Everywhere All at Once on yli kahden tunnin mittainen päätön tieteisseikkailu multiversumien läpi, kuitenkin jaksaen viihdyttää katsojaa jokaisella sekunnillaan. Paikoitellen hirmuvauhdilla tykittävä elokuva luovii läpi koko tunneskaalan – se naurattaa ääneen, 

koskettaa inhimillisyydellään ja päättyessään jättää jälkeensä hyvän mielen sekä hymyn huulille. Tämä on elokuva, joka jokaisen on itse nähtävä ja koettava.

Michelle Yeoh loistaa pääosissa, esittäen taitavasti lukuisia eri versioita samasta hahmosta. (Kuva © Cinemanse Films )
EEAAO on maailman palkituin elokuva tehden myös historiaa

11 ehdokkuutta rohmunnut Everything Everywhere All at Once voitti 7 Oscaria 12. maaliskuuta järjestetyssä palkintogaalassa: Paras elokuva, Paras ohjaus, Paras alkuperäinen käsikirjoitus, Paras naispääosa Michelle Yeoh, Paras miessivuosa Ke Huy Quan, Paras naissivuosa Jamie Lee Curtis ja Paras leikkaus.

Michelle Yeoh teki voitollaan Oscar- ja elokuvahistoriaa ollen ensimmäinen aasialaistaustainen nainen, joka palkittiin kyseisessä kategoriassa. Ke Huy Quan on vasta toinen aasialainen, joka on palkittu miessivuosan Oscarilla.

Everything Everywhere All at Once nousi maailman 15 Oscar-palkituimman elokuvan joukkoon.

IGN-uutispalvelun mukaan EEAAO on tällä hetkellä maailman palkituin elokuva 264 voitollaan, ylittäen vuoden 2003 elokuvan Taru Sormusten Herrasta: Kuninkaan Paluu. Elokuvan muita palkintoja ovat esimerkiksi: Parhaan leikkauksen BAFTA; Paras elokuva, Paras ohjaus, Paras alkuperäinen käsikirjoitus, Paras leikkaus ja paras sivuosa Ke Huy Quan Critic’s Choice Awardeissa. Michelle Yeoh ja Ke Huy Quan palkittiin myös Golden Globe -pysteillä. 

29.4.2022 ensi-iltansa saanut Everything Everywhere All at Once on yhä nähtävissä elokuvateattereissa ympäri Suomen ja ylitti 17. maaliskuuta 50 000 katsojan rajan.

 

Lähde: Cinemanse.fi

Elokuvan traileri

Artikkelia muokattu 17.03.2023 otsikoinnilla ”EEAAO on maailman palkituin elokuva tehden myös historiaa”.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *