Reseptit,  Ruoka & juomat

Kylmenevien talvipäivien lämmittävä linssicurry

Kylmenevien talvipäivien lähestyessä ja pakkasen paukkuessa toimii tämä mausteinen linssicurry ihanasti lämmittävänä lohturuokana.

Linssit ovat terveellisiä ja edullisia. Niistä valmistuu vaivatta niin keitot, muhennokset kuin salaatit. 

Hernekasveihin kuuluvat linssit ovat jokaisen terveystietoisen unelmaruokaa: niissä on paljon proteiinia, kuituja, antioksidantteja ja kivennäisaineita, mutta vain vähän energiaa. Siksi ne kuuluvatkin monen kasvisruokailijan suosikkilistalle. Tosin tämä punaisista linsseistä valmistettu, ihanan pehmeä linssicurry on takuuvarmaa herkkua myös sekasyöjille.

Olemme tuunanneet kyseisen reseptimme ’Rainbow Plant Life’ -ruokasivuston Vegan Red Lentil Curry -alkuperäisohjeesta.

Antaa ulkona pakkasen paukkua, tämä lohturuoka lämmittää kehoa ja mieltä!

 

LÄMMITTÄVÄ LINSSICURRY

(4-6annosta)

 

1 rkl kookosöljyä (paistamiseen)

4 valkosipulin kynttä murskattuna

1 punasipuli kuutioituna 

2 cm pala inkivääriä raastettuna

1 kokonainen punainen chili pilkottuna

(tai vihreä chili, siemenillä tai ilman, riippuen kuinka tulisesta ruuasta pidät)

1 tl jauhettua kurkumaa 

1 tl juustokuminaa

1 tl curryjauhetta

2 tl garam masala -mausteseosta

1 tl savupaprikamaustetta

1 tl kardemummaa

hyppysellinen chilihiutaleita tai -maustetta

5 dl kasvislientä

3 dl huuhdeltuja punaisia linssejä

1 pienikokoinen bataatti raastettuna

1 tlk (luomu) tomaattimurskaa

1 tlk ( rasvaista luomu) kookosmaitoa

1 rkl cashew-paprikapestoa

1/2 sitruunan mehu

suolaa ja pippuria

Lämmittävän linssicurryn valmistusohje:

  1. Huuhtele linssit siivilässä. Kuullota murskattu valkosipuli, kuutioitu sipuli, raastettu inkivääri ja pilkottu chili pannulla kookosöljyssä.
  2. Lisää pannulle kaikki kuivat mausteet ja paista käännellen. Varo polttamasta niitä, alenna lämpöä tarvittaessa. 
  3. Lisää kasvisliemi, linssit, raastettu bataatti ja tomaattimurska. Keitä hiljalleen kannen alla 20-25 minuuttia.
  4. Lisää kookosmaito sekä cashew-paprikapesto ja kuumenna. Purista sekaan 1/2 sitruunan mehu, mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista maku, mausta tarvittaessa.

Tarjoile

Keitetyn basmatiriisin ja naanleivän kanssa.

Koristele haluamillasi yrteillä kuten korianterilla, lehtipersiljalla tai basilikalla sekä lime-lohkoilla.

Viini-/juomasuositus

Aasiassa paikalliset nauttivat ateriansa harvoin viinin kanssa, joten intialainen ruoka tarjoaakin mielenkiintoisen haasteen viininjuojalle.

Curryn mausteseos on niin hallitseva, että se peittää helposti alleen kaiken muun. Jos haluaa juoda viiniä curryn kanssa, tulisi sen olla voimakkaan aromaattinen ja myös hiukan makea, jotta mausteiden maku taittuisi.

Riesling-, viognier- ja mausteita kestävät gewürztraminer-viinit ovat näissä tapauksissa maistamisen arvoisia. 

Intialaisen ruoan aisaparina toimii usein parhaiten raikas vesi, mutta länsimaissa myös vaalea lager-olut on värikkään ja mausteisen ruoan kaveri.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *