Reseptit,  Ruoka & juomat

Vegaaninen nachopelti

”Let’s Taco About It!”

Meksikolaisen keittiön mausteiset ja värikkäät texmex -ruoat ovat sukeltaneet suoraan suomalaisten sydämiin. Tacot, tortillat, nachot, salsat, guacamole, pico de gallo, chili con carne … listaa voisi jatkaa loputtomiin. Yhteenvetona todettakoon, että texmex -ruoka on rakastettua lohturuokaa sekä parhaimmillaan rentojen hetkien ja illanistujaisten hemmottelevaa herkkua.

Yksi oma lempparini on nachoplate eli nachopelti, johon en todennäköisesti kyllästy koskaan.  Ajattelin kuitenkin hiukan haastaa itseäni toteuttamalla sen paitsi vegaanisena, myös tekemällä itse niin taco-täytteen linsseistä ja saksanpähkinöistä, vegaanisen cheddarkastikkeen kuin cashew-sour creamin eli hapankermankin. 

Voit toki halutessasi oikoa ja hyödyntää ruoassa kaupoista jo valmiina löytyviä vegaanisia vaihtoehtoja kuten esim. Härkis Texmex -härkäpapumurskaa, Frankfulin Ch**se Dip -kastiketta tai kaura-fraichea mutta vannon sinulle, että itse tehtyinä maut kattavat kaiken ruoanlaitossa nähdyn vaivan yli odotusten. ¡Ay, caramba! -kuinka hyvää!

VEGAANINEN NACHOPLATE

1 pussi nacho/tortilla sipsejä

linssi & saksanpähkinä taco-täytettä

pico de gallo -tuoresalsaa tai 1 prk tomaattisalsaa

1-2 avokadoa kuutioituna

vegaanista cheddarkastiketta

cashew -sour cream

 

 

Linssi & Saksanpähkinä taco-täyte

(4-6 annosta)

 

1 rkl öljyä paistamiseen

vajaa 2 dl saksanpähkinöitä

2,5 dl keittämättömiä vihreitä linssejä

1 sipuli kuutioituna

4 valkosipulin kynttä hienonnettuna

1 rkl jauhettua juustokuminaa

1-2 tl chilijauhetta (tai makusi mukaan)

1 rkl kuivattua oreganoa

1 rkl savupaprikamaustetta

(tai 1tl savuaromia/nestesavua)

1-2 tl cayanne-pippuria

2 isoa tomaattia kuutioituna

5 dl kasvislientä

suolaa ja pippuria

tuorepuristettua limen mehua

 

  1. Liota saksanpähkinöitä sekä linssejä omissa astioissaan. Kaada niiden päälle kädenlämpöistä haaleaa vettä, niin että ne peittyvät. Anna liota vähintaan 30 minuuttia.
  2. Valuta pähkinät ja pilko niitä veitsellä hiukan pienemmiksi, jättäen niihin kuitenkin tekstuuria ja purutuntumaa.
  3. Lisää lämmitetylle pannulle öljyä ja kuullota sipuli ja valkosipulit.
  4. Lisää pilkotut pähkinät, juustokumina, chilijauhe, oregano, savupaprika sekä cayanne ja anna kiehua noin minuutin ajan.
  5. Valuta linssit ja lisää pannulle yhdessä tomaattikuutioiden ja kasvisliemen kanssa (jos käytät savuaromia, lisää myös se tässä vaiheessa).
  6. Sekoita hyvin ja anna seoksen kiehahtaa. Sen jälkeen alenna lämpöä, peitä kannella ja anna hautua n. 20-25 minuuttia.
  7. Poista kansi ja sekoittele kunnes neste on haihtunut ja linssit ovat pehmeitä.
  8. Purista päälle tuoretta lime-mehua.

Vegaaninen cheddarkastike

2 perunaa

1 porkkana

2 dl cashew-pähkinöitä

1 dl ravintohiivahiutaleita

1-2 tl shiracha-kastiketta

1 rkl kuivasipulia (tai 1 tl sipulijauhetta)

1tl valkosipulijauhetta (tai 1-2 valkosipulin kynttä)

1 tl sitruunamehua

1/2 dl vettä

1/2 dl oliiviöljyä

1 tl suolaa

  1. Kuori ja pilko perunat ja porkkana paloiksi.
  2. Keitä ne yhdessä cashew-pähkinöiden kanssa pehmeiksi. Jäähdytä hetki.
  3. Siirrä kaikki blenderiin ja lisää loput ainekset.
  4. Sekoita kunnes kastike on pehmeän tasaista. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.

Cashew -sour cream eli vegaaninen hapankerma

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *