
5 tapaa – Näin vaalennat hiuksia luonnollisesti
Haluatko vaalentaa hiuksia ilman niitä rasittavia kemikaaleja ja riskejä, täysin luonnollisilla tuotteilla ja menetelmillä? STORIES testasi viisi DIY (do it yourself) tapaa.
Hiuksien vaalentaminen onnistuu luonnollisesti tuotteilla, joista useimmat löytyvät kotoa tai ainakin helposti lähikaupasta. On kuitenkin huomioitava, että luonnollisten tuotteiden teho on heikompi kuin perinteisten vaalennukseen käytettävien kemikaalien eli vaikutusajat ovat pidempiä, vaalennusasteet eivät välttämättä ole kovinkaan radikaaleja ja hyvin todennäköisesti käsittelyn joutuu uusimaan useampaan otteeseen toivottujen tuloksien saamiseksi. Myös hiuksien laatu, kunto sekä sävy vaikuttavat lopputulokseen. Itselläni on suhteellisen haasteellinen lähtökohta eli karkea, luonnontaipuisa ja tummanruskea, punapigmenttiä sisältävä hius. Hiukseni ovat kuitenkin täysin luonnontilassa, sillä niille ei ole tehty mitään kemiallista (väri)käsittelyä vuosiin.
Näillä tuotteilla ja metodeilla annat hiuksillesi turvallisen käsittelyn, saat terveellisemmän lopputuloksen ja hiuksesi kiittävät.
1. Sitruuna
Sitruuna on varmasti tunnetuin ja kautta aikojen käytetyin luonnollinen vaalennusaine. Sitruunahappo avaa hiussuonta ja etenkin auringon UV-säteiden kanssa reagoidessaan hiuksen oma pigmentti eli melaniini pilkkoontuu aiheuttaen vaalenemista. Sitruuna myös kirkastaa ja puhdistaa hiusväriä, mikä tosin toimii tai näkyy parhaiten vaaleassa hiuksessa.
Purista kolmen sitruunan mehu suihkepulloon, tai käytä valmista, luomulaatuista sitruunamehua ja suihkuta sitä kauttaaltaan kuiviin hiuksiin. Anna sitruunamehusta kostuneiden hiuksien kuivua mielellään ulkona auringonpaisteessa reilun tunnin ajan (suositeltava aika on vähintään 30 minuuttia).
Oman testikertani jälkeen hiuksissani oli havaittavissa jonkinasteisia haaleita aurinkoraitoja –highlighteja, mutta odotukseni eivät täysin vielä kohdanneet toivomani lopputuloksen kanssa, joten päätin toistaa käsittelyn tehostaen sitruunan käyttöä.
Parin päivän päästä kokeilin puolittamalla kaksi kokonaista sitruunaa ja hieroin puolikkaita suoraan hiusosioihin, ylhäältä alas, samalla puristaen niihin mehua (jos hedelmälihaakin irtoaa, ei haittaa).
Tämä tapa selkeästi tehosti vaalennusprosessia ja pääsin iloitsemaan ilmestyneistä (edelleen haaleista, mutta jo selkeästi erottuvista) vaaleista raidoista.
Mikäli teet käsittelyn muuna vuodenaikana kuin kesällä tai aurinko ei vain juuri sillä hetkellä paista, voit laittaa hiuksesi suihkumyssyn tai biopussin sisään ja kääriä siihen päälle vielä pyyheturbaanin tehostamaan lämpöä. Kun auringon UV-säteet eivät pääse reagoimaan, vaikutusaika pitkittyy ja vastaavasti vaalennusteho laskee. Anna lämmön vaikuttaa hiuksissa noin 2-3 tuntia. Voit myös tehostaa käsittelyä saunan lämmöllä tai föönillä, mutta ole tarkkana, ettei lämpö rasita ja kuivata hiuksiasi.
Sitruuna-vaalennusta voit toistaa halutessasi useita kertoja peräkkäin, mutta muista kuitenkin, että jatkuva sitruunan käyttö (etenkin suoraan hiukseen hieromalla) saattaa kuivattaa hiusta.
Voit siis hyvin sekoittaa sitruunamehun sekaan kookos- tai oliiviöljyä (jälkimmäinen sisältää myös luontaisia valkaisevia aineksia), laimentaa sitä vedellä tai antaa hiuksille käsittelykertojen jälkeen/välissä kosteuttavan naamion tai öljyhoidon.
2. Kamomilla (-tee)
Kamomilla on lääkekasvi, joka on hennan ohella yleisimpiä hiuksiin tarkoitetuissa kasviväreissä käytettäviä kasveja, johtuen sen upeista luontaisista ominaisuuksista.
Kamomilla sisältää kolmea flavonoidia – apigeniinia, kversetiinia ja atsuleenia. Vahvaksi haudutetun kamomillateen luvataan tekevän ihmeitä ja tuottavan näkyviä tuloksia etenkin tummille hiuksille. Kamomilla on myös sitruunaa hellävaraisempi vaalentaja.
Liotin 5 desilitrassa kuumaa vettä 3 kamomillateepussia (ohjeistus oli 3-6 teepussia, eli laita enemmän, mikäli haluat kokeilla vahvemman teen tehoa). Puristin jäähtyneen teen sekaan vielä yhden sitruunan mehun (varmuuden vuoksi), kaadoin suihkepulloon, suihkin hiuksiini ja lähdin toiveikkaana odottelemaan tuloksia ulos aurinkoon.
3. Hunaja

