Reseptit,  Ruoka & juomat

Vegaaninen ”butter” tofu

Herkullinen intialainen klassikkoruoka, butter chicken (murgh makhani) eli voikana vegaanisena versiona tofusta, jossa voi korvataan vegaanisella levitteellä.

Butter chicken eli voikana on tunnettu, alun perin Pohjois-Intiasta tuleva ruokalaji, jossa broileri yhdistyy mausteiseen tomaatti-kermakastikkeeseen. Valmistimme tästä maukkaasta ateriasta vegaanisen fuusio-version tofusta, itsetehdystä cashew-kermasta sekä vegaanisesta levitteestä.

Tyypillisesti intialaiselle ruualle, tämäkin versio sisältää laajan skaalan mausteita, joten upeat tuoksut ja täyteläiset maut tarjoavat sanoinkuvaamattoman aistielämyksen. Tämä ruoka nostattaa veden kielelle, superhyvää!

 

VEGAANINEN ”BUTTER” TOFU

(2-3 annosta)

 

 

 Cashew-kerma

2,5 dl cashew-pähkinöitä

vettä

  1. Kaada pähkinöiden päälle kiehuvaa vettä, niin että ne peittyvät. Anna liota vähintaan 20 minuuttia, mielellään 4 tuntia.
  2. Valuta cashew-pähkinät, siirrä ne tehosekoittimeen, lisää sekaan hiukan vettä ja sekoita. Lisää vettä (vähän kerrallaan), jotta saat kermamaisen seoksen.

Tofu-marinadi

2 pkt kiinteää tofua

2/3 itsetehdystä cashew-kermasta

2 cm pala inkivääriä raastettuna

4 valkosipulin kynttä murskattuna

2 rkl garam masala -maustesekoitusta

1/2 rkl suolaa

1/2 rkl chilimaustetta (tai yksi kokonainen tuore chili pilkottuna ilman siemeniä)

1 rkl savupaprikamaustetta

1/2 rkl kurkumamaustetta

1 tl kardemummaa

1 sitruunan mehu

2 rkl gluteenitonta vehnäjauhoa tai kikhernejauhoa

  1. Valuta tofupaloista ylimääräinen neste käärimällä ne keittiöpyyhkeeseen ja asettamalla painon alle.
  2. Pilko tofu kookkaiksi kuutioiksi.
  3. Sekoita tofukuutiot ja kaikki marinadiainekset keskenään kulhossa. Anna marinoitua jääkaapissa noin 30 minuuttia.
  4. Pistä marinoidut tofupalat varovasti (ettei palat murene) varrastikkuihin ja valmiit vartaat uuniin 150  °C asteeseen 20-25 minuutiksi.

Valmista sillä välin kermainen butter-kastike.

Tofukuutiot
Marinoidut tofuvartaat uuniin menossa

 

Butter-kastike

3 rkl vegaanista levitettä

1 sipuli kuutioituna

2 cm pala inkivääriä raastettuna

2-3 valkosipulin kynttä murskattuna

1 tl kardemummaa

1/2 rkl kanelia

2 rkl garam masala -maustesekoitusta

hyppysellinen chili-hiutaleita

2 dl (luomu) tomaattikastiketta

1/3 osa (eli loput) itsetehdystä cashew-kermasta

3 rkl (luomu) kookoskermaa (kookosmaitopurkin kiinteä pääliosa)

suolaa, pippuria mauan mukaan

 

  1. Sulata pannulla vegaaninen levite ja lisää kuutioitu sipuli, valkosipuli sekä inkivääri. Kuullota hetki.
  2. Lisää joukkoon kaikki kuivat mausteet.
  3. Sekoita kunnolla ja lisää loput ainesosat. Mausta tarvittaessa lisää oman makusi mukaan. Kiehauta.
  4. Ota kastike pois liedeltä, ja siirrä se tehosekoittimeen. Sekoita sileäksi ja kaada takaisin pannulle. Irroita tofupalat varrastikuista ja lisää ne kastikkeen joukkoon. 
Vegaaninen butter tofu basmatiriisillä ja itsetehdyllä naanleivällä.

 

Tarjoile

Keitetyn basmatiriisin ja itsetehdyn valkosipuli-naanleivän kanssa.

 

Koristele

Haluamillasi tuoreilla yrteillä kuten korianterilla, lehtipersiljalla tai basilikalla. 

Paahdetuilla cashew-pähkinöillä.

 

Viini-/juomasuositus

Mausteiselle ruualle sopii kevyt ja raikas vastapari. Valitse esimerkiksi pirteä ja hedelmäinen, puolikuiva valkoviini tai vaalea lager-olut.

Myös kuiva tai puolikuiva roseeviini sopii yleensä hyvin.

Tofu-marinadi

2 pkt kiinteää tofua

2/3 itsetehdystä cashew-kermasta

2 cm pala inkivääriä raastettuna

4 valkosipulin kynttä murskattuna

2 rkl garam masala -maustesekoitusta

1/2 rkl suolaa

1/2 rkl chilimaustetta (tai yksi kokonainen tuore chili pilkottuna ilman siemeniä)

1 rkl savupaprikamaustetta

1/2 rkl kurkumamaustetta

1 tl kardemummaa

1 sitruunan mehu

2 rkl gluteenitonta vehnäjauhoa tai kikhernejauhoa

  1. Valuta tofupaloista ylimääräinen neste käärimällä ne keittiöpyyhkeeseen ja asettamalla painon alle.
  2. Pilko tofu kookkaiksi kuutioiksi.
  3. Sekoita tofukuutiot ja kaikki marinadiainekset keskenään kulhossa. Anna marinoitua jääkaapissa noin 30 minuuttia.
  4. Pistä marinoidut tofupalat varovasti (ettei palat murene) varrastikkuihin ja valmiit vartaat uuniin 150  °C asteeseen 20-25 minuutiksi.

Valmista sillä välin kermainen butter-kastike.

Tofukuutiot
Marinoidut tofuvartaat uuniin menossa

 

Butter-kastike

3 rkl vegaanista levitettä

1 sipuli kuutioituna

2 cm pala inkivääriä raastettuna

2-3 valkosipulin kynttä murskattuna

1 tl kardemummaa

1/2 rkl kanelia

2 rkl garam masala -maustesekoitusta

hyppysellinen chili-hiutaleita

2 dl (luomu) tomaattikastiketta

1/3 osa (eli loput) itsetehdystä cashew-kermasta

3 rkl (luomu) kookoskermaa (kookosmaitopurkin kiinteä pääliosa)

suolaa, pippuria mauan mukaan

 

  1. Sulata pannulla vegaaninen levite ja lisää kuutioitu sipuli, valkosipuli sekä inkivääri. Kuullota hetki.
  2. Lisää joukkoon kaikki kuivat mausteet.
  3. Sekoita kunnolla ja lisää loput ainesosat. Mausta tarvittaessa lisää oman makusi mukaan. Kiehauta.
  4. Ota kastike pois liedeltä, ja siirrä se tehosekoittimeen. Sekoita sileäksi ja kaada takaisin pannulle. Irroita tofupalat varrastikuista ja lisää ne kastikkeen joukkoon. 
Vegaaninen butter tofu basmatiriisillä ja itsetehdyllä naanleivällä.

 

Tarjoile

Keitetyn basmatiriisin ja itsetehdyn valkosipuli-naanleivän kanssa.

 

Koristele

Haluamillasi tuoreilla yrteillä kuten korianterilla, lehtipersiljalla tai basilikalla. 

Paahdetuilla cashew-pähkinöillä.

 

Viini-/juomasuositus

Mausteiselle ruualle sopii kevyt ja raikas vastapari. Valitse esimerkiksi pirteä ja hedelmäinen, puolikuiva valkoviini tai vaalea lager-olut.

Myös kuiva tai puolikuiva roseeviini sopii yleensä hyvin.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *